Będąc we Włoszech bardzo często jadałam tapenadę, czyli pastę z czarnych oliwek. Słona, lekko czosnkowa, po prostu pyszna. Podawana ze świeżym pieczywem smakowała obłędnie. Po przyjeździe do Polski postanowiłam sama takową przygotować. Robiłam ją już wielokrotnie jednak nigdy nie udało mi się jej zachować do zdjęć.
Moja mama uwielbia gdy robię tą pastę dlatego też z okazji jej odwiedzin postanowiłam dziś ją wykonać. Jest banalnie prosta,szybka i naprawdę smaczna!

Składniki:


❤️450g oliwek czarnych drylowanych
❤️1 natka pietruszki
❤️2 ząbki czosnku
❤️1/3 szklanki oliwy extra virgin
❤️Pieprz

Przygotowanie:


Oliwki wrzucić do kielicha blendera. Natkę pietruszki posiekać,czosnek obrać i dorzucić do naczynia blendera. Dodać oliwę i miksować przez 3-4 minuty do uzyskania gładkiej pasty.
Wyłożyć do miseczki. Najlepiej smakuje ze świeża bagietką lub z makaronem.
Polecam!


#przystawki #oliwki #Włochy #pasty i dipy