3
40min
poziomtrudności

Pyszne danie rodem z kuchni azjatyckiej zagościło dziś na moich talerzach. Już od jakiegoś czasu chodził za mną ten przepis, ale jakoś nie miałam weny by się do niego zabrać. W zamian wsuwałam kolejną miskę buddha bowl 😉 Jednak gdy za oknami na dobre zawitała ponurość i chłód nie było odwrotu! No bo nic taki nie poprawia nastroju jak dobre jedzonko 😉
A tofu w sosie orzechowym idealnie wpisuje się w koncepcje antydepresantów 😀 Możecie się śmiać, ale na mnie jedzenie zawsze działa pozytywnie i nawet gdy patrząc za okno robi mi się smutno, po takich pysznościach od razu mam chęć do działania i realizowania celów 😉
Można by rzec, że mała rzecz a cieszy i to jest według mnie 100% prawdy 😉
I po raz kolejny zachęcam Was do odwiedzenie azjatyckiego sklepu przy King Square, gdzie dostaniecie najlepsza na świecie tofu od przemiłego Wietnamczyka. Gorąco polecam jeśli jesteście z Krakowa lub okolic 😉
Kolejnym ważnym składnikiem tego dania jest masło orzechowe, które możecie zrobić sami lub skorzystać z dobrej jakości sklepowego jak np to , które od jakiegoś czasu jest moim ulubieńcem i często zajadam je tak o z bananem 😉

To co gotujemy? 🙂

 

 

Składniki:


  • 450g tofu
  • 1 szklanka mąki z ciecierzycy
  • 4 łyżki masła orzechowego 100 %
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 3/4 szklanki mleka sojowego lub migdałowego
  • szczypta chilli
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • dziki ryż
  • natka pietruszki do dekoracji
  • orzechy nerkowca do posypania

 

Przygotowanie:


Ryż dziki gotujemy 40 minut na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając.
Tofu kroimy na większe kostki. Do miski wsypujemy mąkę z ciecierzycy, dodajemy szczyptę soli i pieprzu. Tofu obtaczamy w mące, dobrze dociskając. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i smażymy tofu na złoto. W garnku mieszamy masło orzechowe, sos sojowy, mleko, przyprawy i sok z cytryny. Mieszamy na gładką masę i podgrzewamy. Możecie użyć blendera ręcznego do pomocy. Sos zagotowujemy, by zgęstniał.
Zalewamy tofu sosem i delikatnie mieszamy.
Podajemy na ryżu, posypane pietruszką i orzechami nerkowca.

#tofu #masło orzechowe #sos orzechowy #primavika #tofu w sosie orzechowym