6
1h
poziomtrudności

Dawno, dawno temu żyła sobie Złota Wróżka, której wypieki potrafiły przegonić nawet największy smutek w królestwie. Jej kunszt cukierniczy znany był we wszechświecie i każdego roku, dokładnie w pierwszą pełnie po Wielkich Ogniach, ludzie z całego świata przyjeżdzali raczyć się wykwintnymi przysmakami wróżki. Jednak owej zimy, królestwo nawiedziła ogromna śnieżyca. Zapanowała groza i wielki głód, bowiem wszystkie zapasy przepadły pod czapami złowrogiego śniegu i nawet Złota Wróżka nie potrafiła ich stopić. Gdy już wszyscy stracili nadzieję na uratowanie, do Króla przybiegł mały, brudny chłopiec ubrany w łachmany, na plecach niosący pakunek.

– Czego tu szukasz drogie dziecko?- spytał mądry Król
– Przyniosłem jedzenie Wasza Wysokość – odrzekł chłopiec wyjmując z woreczka 4 ziemniaki, kawałek masła, cytrynę i mleczko migdałowe.
Król spojrzał na podarki i po chwili namysłu zapytał chłopca.
– Gdzie to znalazłeś mój drogi?
– Dostałem je od mędrca, który właśnie opuścił bramy miasta. Polecił przekazać je Złotej Wróżce by wyczarował ciasto promienne jak słońce, które przegoni śniegu czas.- odpowiedział jednym tchem chłopczyk.
Wróżka głowiła się i troiła, aż w końcu dodając szczyptę magii wyczarowała cytrynowy tort z ziemniaków, który uratował królestwo od zagłady.

Tak głosi legenda na temat Rayon de soleil, czyli tortu cytrynowego z ziemniaków, który zaskoczy Was swoją cudowną teksturą, smakiem i prostotą wykonania. Jest w 100% bezglutenowy i absolutnie obłędny. Nie uwierzycie, że jego główny składnik to zwykły ziemniak i jestem pewna, że zadacie sobie pytanie jak mogłem tyle czasu bez niego żyć?👌🎂

Składniki:


🌞spód
❤️2 łyżki mąki ryżowej
❤️2 łyżki mąki kokosowej
❤️1 łyżka tapioki
❤️50g wegańskiej margaryny
❤️3 łyżki syropu z agawy
❤️1 łyżka napoju ryżowego w proszku
❤️4 łyżki mleka ryżowego w płynie

🌞masa:
❤️900g ugotowanych i obranych ziemniaków
❤️1/2 szklanki mleka ryżowego
❤️1 i 1/2 szklanki cukru pudru
❤️1 łyżeczka pasty waniliowej lub miąższ z 1 wanilii
❤️1 łyżka ekstraktu waniliowego
❤️100ml soku z cytryny
❤️budyń waniliowy bezglutenowy/ lub zwykły
❤️1 łyżka oleju kokosowego
❤️1 łyżka skórki pomarańczowej
❤️szczypta soli

Przygotowanie:


🌞spód
Składniki na spód mieszamy ze sobą, zagniatamy i wykładamy spód naszej tortownicy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180stopni na 15minut.

🌞masa:
Ziemniaki przecieramy przez praskę a następnie dodając wszystkie składniki, oprócz skórki pomarańczowej, blendujemy na idealnie gładką masę. To właśnie gładkość jest tu kluczowa, więc poświęćcie na to odpowiednią ilość czasu. Dodajemy skórkę i mieszamy łyżką.
Gotową masę przekładamy na upieczony spód i pieczemy 40 minut w 180stopniach.
Próbujemy wytrzymać by nie jeść gorącego ciasta.

#desery #bez glutenu #tort #ciasta #tort cytrynowy #ziemniak