Fasola to takie magiczne warzywo z którego można zrobić tyle ile tylko pomysłów przyjdzie nam do głowy. Jest bardzo zdrowa i stanowi pełnowartościowe źródło białka. Pochodzi z Ameryki Południowej, gdzie jedzona była już w czasach  Inków. Ma więcej białka niż mięso i jest bogata w witaminy z grupy B- głownie B1, która pomaga w stanach depresyjnych, poprawia pamięć i logiczne myślenie. Ponadto fasola ma dużo potasu, wapnia i fosforu, zawiera żelazo, kwas foliowy i selen. Nie pozorna fasola, zdawać by się mogło, a jest od lat stosowana w suplementacji leczenia nowotworów. Daje też świetne rezultaty w walce z wysokim cholesterolem. Powinny ją jeść kobiety w okresie menopauzy, ponieważ łagodzi jej skutki, ale także panowie, bowiem zmniejsza ryzyko raka prostaty.
Chyba nie muszę Was zachęcać byście się skusili na burgerka, hmm? 🙂

 

Składniki:



1/2 puszki czerwonej fasoli
1/3 papryczki peperoni
150g kaszy jaglanej(ugotowanej)
3 wieksze pieczarki
1/2 cebulki
3 ząbki czosnku
1 łyżka sosu sojowego
Sól,pieprz<
łyżeczka czosnku niedźwiedziego
2 łyżeczki siemienia lnianego
1 łyżeczka pestek dyni
5 łyżek  mąki pełnoziarnistej
3 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:


Cebulkę i czosnek pokroić w drobna kostkę i podsmażyć na łyżce oleju. Dodać pieczarki pokrojone również w drobna kosteczkę. Papryczkę pepperoni posiekać drobni i dorzucić do całości.
Dodać łyżeczkę soli i smażyć ok 10 min aż pieczarki ładnie się podsmaża.
Do miski wrzucić fasolkę i zmiksować przy pomocy blendera ręcznego na gładką masę.
Dodać podsmażone pieczarki z cebulka.
Wymieszać,dodać kaszę jaglaną,dodać przyprawy oraz sos sojowy.
Następnie dodać siemię lniane,pestki dyni i 1 łyżkę mąki.
Wymieszać.
Formować kuleczki obtaczając w reszcie mąki. Smażyć na rozgrzanym oleju na złocisto.
Warto odsączyć je z nadmiaru oleju układać na papierze kuchennym 🙂
Podawać w burgerach lub jako osobne kotleciki 😋
Smacznego!

#vegan #lunch #burgery #fasola