4
10min
poziomtrudności

Wegańska pasta tuńczykowa z ciecierzycy to prawdziwa bomba! Mogę śmiało rzec, że ta pasta to prawdziwy hit naszego domu! Smakuje tak obłędnie, jest łatwa i szybka w przygotowaniu, a do tego syci jak mało co! Z podpieczonym chlebkiem na zakwasie smakuje wprost obłędnie! Aż trudno oderwać się od miski, by nie wyjeść jej prosto łyżeczką! Mówię Wam – ta pasta to prawdziwy test Waszej silnej woli, bo z łatwością zjecie ją sami, ukrywając się w kuchni przed domownikami. A gdy zapytają co Wasza głową robi w lodówce, spalicie buraka i odstąpicie im ostatnią porcje 😀
To jedna z tym rzeczy, która zasmakuje dosłownie wszystkim i nikt nie domyśli się, że jest wegańska 😀 Spokojnie możecie ją zaserwować na rodzinnym zjeździe i nawet ciocie nie będą marudzić! Hmm a co jakby podać ją na Wielkanoc? Szaleńczo pyszny pomysł, czyż nie?
Nie czekajcie więc za długo i zróbcie sobie i swoim domownikom frajdę tą wegańską pastą „tuńczykową” z ciecierzycy, o którą będą Was ciągle prosić!

 

Składniki:


  • 1 szklanka suchej ciecierzycy lub 3 puszki gotowej
  • 1 arkusz nori
  • 4 laski selera naciowego
  • 3 ogórki kiszone ( konserwowe też ujdą)
  • 6 łyżek sojonezu
  • 1 cebula czerwona
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz do smaku

 

 

Przygotowanie:


Jeśli decydujecie się na suchą ciecierzycy, musicie ją namoczyć przez noc w wodzie z sodą oczyszczoną, rankiem odlać wodę, zalać świeżą i zagotować.
Gotową odlać z wody i zrobić delikatne puree, jednak tak by część kawałków została.
W przypadku ciecierzycy z puszki pomijacie moczenie i od razu robicie lekkie puree w misce.
Dodajecie pokrojoną w drobną kostkę cebulę, oraz obrany i pokrojony na drobno seler naciowy. Ogórki obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do miski. Następnie dodajemy majonez i sok z cytryny oraz algi nori porwane na małe kawałeczki. Mieszamy wszystko razem, solimy i pieprzymy wedle potrzeby.
Wstawiamy do lodówki na minimum godzinę. Po tym czasie grillujemy kanapki, nakładamy pastę i odrobinę rukoli lub roszponki i próbujemy nie zjeść całej pasty sami 😀 ( a to najtrudniejsza część przepisu 😀 )

#ciecierzyca #śniadania #pasty i dipy #nori #pasta do chleba #pasta z ciecierzycy #pasta tuńczykowa