5
poziomtrudności

Kto chce niedzielną bezgrzeszną wegańska pokuse? 🙈Napakowana samym zdrowiem, bez cukru i glutenu. Nawet jeśli zjecie więcej niż jeden kawałek, nie utyjecie. Słowo honoru! 😋😘❤️
Nie ma lepszego deseru na upał za oknem niż domowy lodowy torcik 🙂

Składniki: ( foremka 20 x 28cm)


☀️ spód:
❤️ 100g daktyli
❤️ 100g żurawiny bio
❤️ 200g ziaren słonecznika
☀️ masa:
❤️ 250g suchej kaszy jaglanej
❤️ puszka mleka kokosowego
❤️ 2 łyżki oleju kokosowego virgin
❤️ 120ml mleka roślinnego ( u mnie migdałowe, domowe)
❤️ 1 łyżka ekstraktu waniliowego
❤️ 1 laska wanilii
❤️ 150ml syropu z agawy
❤️ 2 łyżki soku z limonki
❤️ 200g malin
❤️ 1 łyżka agaru

Przygotowanie:


Kaszę jaglaną przelewamy zimną wodą i gotujemy w takiej ilości wody by przykryła kaszę na 3cm. Mniej wiecej w proporcji 1:2.
Studzimy.
W tym czasie zalewamy daktyle i żurawine gorącą wodą i zostawiamy na min. 1h.
Słonecznik mielimy w młynku do kawy, przesypujemy do osobnej miski. Daktyle i żurawinę odcedzamy z wody, blendujemy blenderem ręcznym na gładką masę. Dodajemy do mąki słonecznikowej i mieszamy. Powstała masę wykładamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki. Wstawiamy do zamrażarki na 30 minut.
Ostudzoną kaszę jaglaną przekładamy do kielicha blendera, dodajemy całą zawartość puszki z mlekiem kokosowym, miąższ z wydrążonej laski wanilii oraz resztę składników z wyjątkiem malin. Blendujemy na gładką masę. Jeśli czujecie taką potrzebę, dodajcie więcej syropu z agawy. Masę należy przelać do garnka i podgrzać, od momentu zabulgotania około 2 minuty. Wylewamy 1/2 masy na lekko zmrożony spód, wkładamy na zamrażarki na 1h.
Do pozostałej masy dodajemy maliny i znów blendujemy. Wylewamy na zmrożoną masę waniliową i pozostawiamy na całą noc w lodówce. Podajemy na talerzykach

#desery #bez glutenu #bez pieczenia #kasza jaglana #fit #tort #bez cukru