4
2min
poziomtrudności

Dostałam od Was wiadomości na temat wegańskich śmietan i tego czy oprócz często używanej sojowej są jeszcze inne, które można zrobić w domu. Odpowiedź jest prosta! Oczywiście, że tak!! I to ile 🙂 właściwie z każdego domowego mleka, którego nie posłodzicie ani nie dodacie przypraw wyjdzie Wam świetna domowa śmietana. Wiem, że może skład nie jest hiper dietetyczny, ale umówmy się, że często tego nie jemy, więc nie ma się o co martwić 🙂
Dziś proponuje śmietanę migdałową.

 

Składniki:


  • 1 szklanka mleka migdałowego z tego przepisu klik (tylko nie słodźcie ani nie dodawajcie nic poza migdałami i wodą) 🙂
  • 1 szklanka oleju rzepakowego zwykłego lub tłoczonego na zimno
  • 1/4 łyżeczki kwasku cytrynowego
  • 1/3 łyżeczki soli

 

 

Przygotowanie:


Wszystkie składniki najlepiej żeby były w temperaturze pokojowej. Wlewamy płyny do blendera, dodajemy kwasek i sól i blendujemy przez 60 sekund. Przekładamy do słoika i trzymamy w lodówce do 5 dniu.

Gotowe 🙂

#nabiał #wegańska śmietana #mleko migdałowe #wegański nabiał #śmietana migdałowa