Pasztet z soczewicy okazał się obowiązkowym daniem ostatnich tygodni i tym sposobem piekę go do znudzenia, co trzeci dzień. Jest naprawdę pyszny, syty i świetnie smakuje również na ciepło, jako danie obiadowe.
Ma dużo białka, błonnika i wartości odżywczych, a przy tym jest prosty i tani w wykonaniu.
Nadaje się dla osób na diecie bezglutenowej, smakuje nawet najbardziej wybrednym podniebieniom.
Gdy raz go zrobicie, zakochacie się tak jak reszta mojej rodzinki 🙂

A ponieważ nadszedł rok akademicki, wieczory coraz dłuższe, a w powietrzu nie ublagalnie pachnie jesienią taki pasztet sprawdzi się idealnie.
To właśnie najlepszy czas by wyjąć ze spiżarki warzywa korzeniowe i zawsze gotowe do pomocy strączki. Czas by w domu unosił się zapach pieczonych warzyw, domowej szarlotki, chleba i pasztetu. Czas by ogrzać rodzinny kąt i wzmocnić organizm od środka, w smaczny i łatwy sposób. Bo nic tak nie smakuje jak śniadanie w gronie najbliższych i kanapki z domowym pasztetem.
Zatem dziś zapraszam Was na pyszny i prosty pasztet z soczewicy z mnóstwem dobroci w środku 🙂

 

 

Składniki:


  • 1 szklanka soczewicy zielonej
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
  • 2 posiekane łyżki pietruszki
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka musztardy
  • 3 łyżeczki passaty pomidorowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 3 łyżki mąki z komosy ryżowej

 

Przygotowanie:


Soczewicę płuczemy i zalewamy 3 szklankami wody, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, sól. Gotujemy 35 minut.
Studzimy i usuwamy ziele i liście laurowe.
Cebulę kroimy w kostkę, seler i marchew w plastry. Podsmażamy na rozgrzanej na 3 łyżkach wody cebulę, dodajemy marchew i selera, dolewamy 1/2 szklanki wody i dusimy do miękkości.
Przekładamy soczewicę i warzywa do miski, dodajemy resztę składników, miksujemy na gładką masę. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut.

#bezglutenu #marchew #do chleba #soczewica #pasztet #pasztet z soczewicy #bez tłuszczu