5
3min
poziomtrudności

Wegański ramen chodził za mną od dawna, ale dopiero ostre przeziębienie zmobilizowało mnie do jego przygotowania.
Szczęście, że miałam w domu pastę miso, bo bez niej ani rusz 😀
Ramen to nic innego jak rodzaj bulionu z warzywami i mnóstwem pysznych dodatków. Tradycyjnie podawany z pszennym makaronem, ja jednak serwuje go z ryżowym, by uniknąć dodatkowej porcji glutenu. Ramen cenie za to, że zależnie od dodanych składników, za każdym razem smakuje inaczej i jest niesamowicie smaczny. Lubię też jeść pałeczkami, zapewne dlatego darzę tego typu dania wielkim sentymentem. Moja dzisiejsza propozycja zawiera, oprócz makaronu ryżowego, pieczarki, marchewkę, tofu i kalafiora, jednak jeśli wolicie dodajcie swoich faworytów.

 

Składniki:


  • 3 marchewki
  • 3 pietruszki
  • 1 większy seler
  • kawałek kapusty włoskiej
  • por
  • natka pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 jabłko
  • garść grzybków mun
  • 1 suszony pomidor ( może być z oleju)
  • kawałek imbiru
  • skórka z połowy pomarańczy
  • 2 łyżki pasty miso białej
  • 1 łyżka oleju z suszonych pomidorów lub kokosowego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżka soli
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 5 ziarenek pieprzu
  • laska cynamonu
  • 2 goździki
  • 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
  • 2l zimnej wody filtrowanej
    +
  • 300g tofu ( ja moje mrożę dzień wcześniej i wyjmuje rano by odtajało. Lubie tą „gąbczastą” strukturę)
  • 1/2 opakowania groszku cukrowego
  • 6 pieczarek
  • szczypiorek
  • 200 g makaronu ryżowego
  • biała część pora
  • garść kiełków

Marynata:

  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 3 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka płatków drożdżowych
  • 1 łyżeczka syropu klonowego

 

Przygotowanie:


Wszystkie warzywa i owoce myjemy, obieramy, wrzucamy do garnka. Dodajemy wszystkie przyprawy oprócz miso i zalewamy 3 l wody. Gotujemy pod przykryciem 3h, po 2 h dodajemy miso. Odcedzamy warzywa i zostawiamy do przygotowania pasztetu.
W między czasie kroimy pieczarki i pora w plasterki, tofu w paski. Pieczarki i tofu marynujemy w marynacie przez min. 30 minut.
Z ramenu wyciągamy marchewkę i kroimy w słupki. Groszek cukrowy gotujemy al dente. Makaron zalewamy wrzątkiem w misce. Czekamy zgodnie z instrukcją. Następnie przekładamy do miski makaron, układamy marchew, tofu, pieczarki, pora i groszek cukrowy na około. Zalewamy gorącym bulionem i posypujemy szczypiorkiem i kiełkami.

#tofu #zupy #zima #ramen #wegański ramen #japonia #rozgrzewająco