Wegański ramen chodził za mną od dawna, ale dopiero ostre przeziębienie zmobilizowało mnie do jego przygotowania.
Szczęście, że miałam w domu pastę miso, bo bez niej ani rusz 😀
Ramen to nic innego jak rodzaj bulionu z warzywami i mnóstwem pysznych dodatków. Tradycyjnie podawany z pszennym makaronem, ja jednak serwuje go z ryżowym, by uniknąć dodatkowej porcji glutenu. Ramen cenie za to, że zależnie od dodanych składników, za każdym razem smakuje inaczej i jest niesamowicie smaczny. Lubię też jeść pałeczkami, zapewne dlatego darzę tego typu dania wielkim sentymentem. Moja dzisiejsza propozycja zawiera, oprócz makaronu ryżowego, pieczarki, marchewkę, tofu i kalafiora, jednak jeśli wolicie dodajcie swoich faworytów.
Składniki:
- 3 marchewki
- 3 pietruszki
- 1 większy seler
- kawałek kapusty włoskiej
- por
- natka pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 jabłko
- garść grzybków mun
- 1 suszony pomidor ( może być z oleju)
- kawałek imbiru
- skórka z połowy pomarańczy
- 2 łyżki pasty miso białej
- 1 łyżka oleju z suszonych pomidorów lub kokosowego
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżka soli
- 3 liście laurowe
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 5 ziarenek pieprzu
- laska cynamonu
- 2 goździki
- 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
- 2l zimnej wody filtrowanej
+ - 300g tofu ( ja moje mrożę dzień wcześniej i wyjmuje rano by odtajało. Lubie tą „gąbczastą” strukturę)
- 1/2 opakowania groszku cukrowego
- 6 pieczarek
- szczypiorek
- 200 g makaronu ryżowego
- biała część pora
- garść kiełków
Marynata:
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 3 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka płatków drożdżowych
- 1 łyżeczka syropu klonowego
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa i owoce myjemy, obieramy, wrzucamy do garnka. Dodajemy wszystkie przyprawy oprócz miso i zalewamy 3 l wody. Gotujemy pod przykryciem 3h, po 2 h dodajemy miso. Odcedzamy warzywa i zostawiamy do przygotowania pasztetu.
W między czasie kroimy pieczarki i pora w plasterki, tofu w paski. Pieczarki i tofu marynujemy w marynacie przez min. 30 minut.
Z ramenu wyciągamy marchewkę i kroimy w słupki. Groszek cukrowy gotujemy al dente. Makaron zalewamy wrzątkiem w misce. Czekamy zgodnie z instrukcją. Następnie przekładamy do miski makaron, układamy marchew, tofu, pieczarki, pora i groszek cukrowy na około. Zalewamy gorącym bulionem i posypujemy szczypiorkiem i kiełkami.