6
1h
poziomtrudności

Uwielbiam ten „serniczek” a właściwie tofurniczek waniliowo-jagodowo-orzechowy. Zrobiłam go z okazji urodzin mojej ukochanej przyjaciółki Agatki, której profil na instagramie możecie podziwiać tutaj klik, jak i jej profil na FB klik . Agatka nie tylko jest moją przyjaciółką, ale też weganką dlatego często wspólnie biesiadujemy i testujemy nowe smaki.
Z okazji weekendu warto poświęcić trochę czasu by móc rozkoszować się tym pysznym mini torcikiem! Smakuje rewelacyjnie i przekona nawet największych antyfanów tofu, bo po prostu ciężko wyczuć jego smak. A sam „serniczek” rozpływa się w ustach.
Moja Agatka była nim zachwycona,a to dla mnie powód do dumy, ponieważ jej ciasto są poezją za każdym razem 🙂
Do przyrządzenia tego deseru będziecie potrzebowali 450g tofu, puszkę mleka kokosowego i same dobre składniki. Zero cukru i glutenu, zero pieczenia.

 

 

Składniki:


SPÓD:

  • 1 szklanka orzechów arachidowych solonych, prażonych
  • 12 daktyli suszonych

MASA waniliowa:

  • 150g tofu naturalnego
  • 1/2 puszki mleka kokosowego
  • 40 ml soku z cytryny
  • 2 łyżki pasty waniliowej
  • 80 ml syropu klonowego
  • 1/2 łyżeczki agaru

Masa jagodowa:

  • 150g tofu naturalnego
  • 1/2 puszki mleka kokosowego
  • 40 ml soku z cytryny
  • 80 ml syropu klonowego
  • 1/2 łyżeczki agaru
  • 3/4 szklanki borówek amerykańskich
  • 1 kopiata łyżeczka proszku acai

Masa orzechowa:

  • 150g tofu naturalnego
  • 5 daktyli
  • 40 ml mleka roślinnego
  • 1/2 szklanki orzechów arachidowych solonych
  • 20 ml soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki agaru

+

  • 1/2 puszki ( twardej części) mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka ksylitolu

 

 

Przygotowanie:


Spód:

Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na min. 15 minut. Po tym czasie odlewamy wodę, dodajemy orzechy. Przekładamy do malaksera i miksujemy na gładką masę. Wykładamy spód foremki, wcześniej wyłożonej papierem. Wkładamy do zamrażarki na 15 minut.

Masa waniliowa:

Wszystkie składniki wkładamy do malaksera i blendujemy na gładką masę. Przelewamy do garnka i podgrzewamy 10 minut aż zacznie bulgotać. Przekładamy na spód i wkładamy do zamrażarki.

Masa jagodowa:

Składniki miksujemy, przelewamy do garnka i podgrzewamy, tak by aktywować agar, około 10 minut. Przelewamy do waniliową masę i umieszczamy na czas przygotowania kolejnej masy w zamrażarce.

Masa orzechowa:

Daktyle zalewamy wrzątkiem na 5 minut, odcedzamy. Przekładamy wszystkie składniki do malaksera i blendujemy na gładko. Przelewamy do garnka i podgrzewamy by uaktywnić agar. Przelewamy na jagodową masę i trzymamy w lodówce najlepiej całą noc.

Rano upijamy śmietanę kokosową ze sproszkowanym ksylitolem i sokiem z cytryny, dekorujemy na wierzchu i układamy owoce, polewamy roztopioną czekoladą.

 

 

#tofurnik #tofu #bezglutenu #mleko kokosowe #jagody acai #bez cukru #wegańskie desery #wanilia #sernik wegański #borówki amerykańskie