4
15min
poziomtrudności

Przyznam szczerze,że nigdy nie jadłam prawdziwego tatara, zresztą mięso surowe zawsze budziło mój niepokój i nigdy nie byłam jego fanką. Jednakże w wersji wegańskiej smakuje wyśmienicie, a dzięki dymowi wędzarniczemu ma lekko dymny aromat, mnie osobiście kojarzący się z mięsem.
Jeśli macie w domu wafle ryżowe to wegański tatar jest na wyciągnięcie ręki.

Składniki:


❤️30g wafli ryżowych
❤️słoiczek konentratu pomidorowego
❤️100ml oleju
❤️350ml wody
❤️ząbek czosnku
❤️1 duża cebula
❤️1 łyżka musztardy
❤️2 łyżki dymu wędzarniczego lub 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
❤️1 łyżka słodkiej papryki
❤️30ml sosu sojowego
❤️1/2 łyżeczki pieprzu
❤️sól według uznania

jajko:
❤️50ml mleka sojowego
❤️80ml oleju
❤️1 łyżeczka kleiku ryżowego ( lub 20ml oleju jeśli nie macie)
❤️1/3 łyżeczki soli kala namak lub więcej
❤️1/3 łyżeczki kurkumy
❤️szczypta pieprzu
+ ogórek, cebulka, koperek i ew. grzybki marynowane

Przygotowanie:


Połamane wafle wkładamy do malaksera i rozdrabiany tak by zostały małe ziarenka. Czosnek obieramy i przeciskamy przez prasę, dodajemy resztę składników i mieszamy.

❤️jajko
Składniki wlewamy do wysokiego naczynia, dodajemy przyprawy i za pomocą blendera ręcznego miksujemy masę. W zależności od sprzętu trwa to od 30sec do 3 minut.

Na talerzy forujemy naszego tatara, po środku zostawiamy miejsce na nasze „jajko”. ( ja użyłam kieliszka do wodki jako formy). Podajemy z drobno posiekanym ogórkiem, cebulką, koperkiem i grzybkami.

#vegan #lunch #przekąski #tatar #tatar wegański #wafle ryżowe