4
15min
poziomtrudności

Pyszne i rozpływające się w ustach wegańskie tosty francuskie to wspomnienie niedzielnych śniadań z dzieciństwa. Mam zawsze podawała je z konfiturą truskawkową, a tata dodawał nutelle. Uwielbiałam te śniadania i czekałam na nie cały tydzień!
Dziś z tęsknoty za tamtym smakiem postanowiłam poeksperymentować w kuchni i dzięki puree z dyni uzyskałam wspaniały słodki smak. Masa na bazie dyni jest idealną alternatywą do jajka, a w dodatku jest dużo bardziej odżywcza i zdrowsza.
Tosty wychodzą słodziutkie, miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz, czyli dokładnie takie jak powinny być.

 

 

Składniki:


  • 2 łyżki puree z dyni
  • 1/2 szklanki mleka ryżowego waniliowego lub zwykłego
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • olej rzepakowy
  • 4 łyżki syropu klonowego
  • 1/2 chałki

 

 

Przygotowanie:


Chałkę kroimy na grubsze kromki.
Mieszamy wszystkie składniki w misce i zanurzamy naszą chałkę. Na patelni rozgrzewamy olej i kładziemy kromki chałki, podsmażamy na brązowo.
Podajemy z ulubionymi owocami, domową nutellą, dżemem lub bez niczego, bo już sama chałka smakuje obłędnie 🙂

#na słodko #śniadania #tosty francuskie #chałka #weekend