Domowe wegańskie wędliny to wyzwanie, dlatego zbierałam się z tym przepisem przez długi czas. Święta jednak okazały się idealnym czasem by w końcu się odważyć i przełamać własne lęki. Jak się okazało potem, zupełnie bezpodstawne, bowiem kiełbaski wyszły idealne! A ile zabawy miałyśmy z moją przyjaciółką przy ich zawijaniu! Połączenie gotowania z terapią śmiechową to zdecydowanie efekt uboczny przygotowania tych kiełbasek.
Dodam, że zgodnie z krążącą po necie plotką, że wszystko można zrobić z fasoli – ten przepis również zakłada jej udział.
W dodatku jest bezglutenowy i nie zawiera alergenów w postaci orzechów, nadaję się zatem dla małych dzieci.
Przygotowanie kiełbasek zajmie Wam nie wiele czasu, a zaskoczenie rodziny będzie spore. Wegańska domowa kiełbasa?! Czyż to nie brzmi cudownie? 🙂
Składniki:
- 1 puszka fasoli czerwonej
- 1/2 posiekanej białej cebuli
- 6 suszonych pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju kokosowego rafinowanego
- 1/2 łyżeczki rozmarynu
- 1/2 natki pietruszki posiekanej
- 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
- 2 łyżki dymu wędzarniczego lub 1/2 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej
- 1 łyżeczka soli
- szczypta chilli
- 3/4 szklanki mąki gryczanej ciemnej
- 1/2 szklanki zmielonego słonecznika + garśc nasion w całości
+ folia śniadaniowa do zawijania
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek podsmażamy na oleju. Odcedzamy fasolę i przekłądamy do robota kuchennego, dodajemy przyprawy, 4 pomidory i zmielony słonecznik. Blendujemy przez 2 minuty, dodajemy cebulę z czosnkiem i znów miksujemy przez 2 minuty.
Dodajemy mąkę, pokrojone drobno pozostałe pomidory i słonecznik. Mieszamy łyżką.
Rozwijamy folię przezroczystą na blacie i wykładamy farsz na kształt kiełbasy na całej długości folii. Czasem dobrze pomóc sobie zwilżając dłonie i formując kształt na folii. Oczywiście możecie też zakupić osłonki celulozowe i uformować kiełbaski przy pomocy maszynki do mielenia i lejka, ja jednak ich nie posiadałam więc wymyśliłam „studencką” wersję 🙂
Zawijamy ciasno folię, rolując tak by utworzyć porządany kształt. Wybieramy długość naszych kiełbasek i skręcamy folie, tak by powstalo kilka mniejszych kiełbasek. Tak przygotowane kiełbaski wkładamy do garnka, dbając by były ciasno poukładane. Zalewamy wodą i gotujemy przez 30 minut pod przykryciem. Studzimy i jemy od razu lub wkładamy do lodówki