Gdy przychodzą goście lubię podać coś co nie tylko jest smaczne, ale też wygląda elegancko. Jeśli dodatkowo jest pełnoziarniste mam gwarancję, iż wszyscy moi goście będą zadowoleni. Farsz możecie dowolnie modyfikować pod względem zawartości Waszej lodówki i spiżarki 🙂

Składniki:


☀️ciasto:
❤️1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
❤️1 i 1/4 szklanki mąki pszennej razowej
❤️1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
❤️1/2 szklanki zimnej wody
❤️1/3 szklanki oleju
❤️łyżeczka soli

☀️farsz
❤️1 średnia cukinia
❤️1/2 czerwona papryka
❤️30 dkg pieczarek
❤️1 cebula
❤️1 łyżka przyprawy do grilla
❤️1 łyżeczka oregano
❤️1 łyżeczka rozmarynu
❤️pieprz
❤️sól do smaku
❤️olej do smażenia
❤️1 i 1/2 szklanki mleka sojowego (niesłodzonego)
❤️1 łyżka skrobi ziemniaczanej
❤️2 łyżki płatków drożdżowych lub wegańskiego sera na pizze

Przygotowanie:


☀️Ciasto
Wszystkie składniki wymieszać i szybko zarobić ciasto. Tartownicę natłuścić i wylepić ją .Włożyć do lodówki na pół godziny. Po tym czasie ciasto ponakłuwać widelcem i podpiec przez 20 minut w 180 stopniach.

☀️Farsz
Pieczarki pokroić na plasterki i przesmażyć na łyżce oleju.Dodać drobno posiekaną cebulę i zeszklić. Paprykę i cukinię pokroić w kostkę i wrzucić na patelnię. Odlać nadmiar wody. Dodać przyprawy i podsmażać, aż warzywa zmiękną.
W szklance zimnego mleka sojowego wymieszać skrobię. Mleko wlać na patelnię i mieszać, aż zgęstnieje. Na koniec dodać płatki drożdżowe i wymieszać ponownie lub jeśli używamy sera to posypać nim na sam koniec po wyłożeniu farszu na spód tarty. Piec 30-40 minut

Smacznego!

GALERIA

IMG_8746

#lunch #papryka #tarta #cukinia