5min
poziomtrudności

Jedzenie bezglutenowe wchodzi w krew łatwiej niż mogłoby się to wydawać i rozwija kreatywność w kuchni. Nagle okazuje się, że pomysły nigdy się nie kończą, a przed nami jest milion możliwości dzięki czemu nie musimy rezygnować z ulubionych dań takich jak pierogi, makarony czy pieczywo. Przekonuje się o tym każdego dnia i bardzo mnie to cieszy. Każde nowe danie bez glutenu to dla mnie duża ekscytacja i czasem lekka niepewność – wyjdzie czy nie wyjdzie.
A jestem wybredna i gruzu to ja jeść nie będę. Dlatego bardzo mnie cieszy, gdy mogę się podzielić z Wami nowym, wypróbowanym i smacznym przepisem.
Dziś postanowiłam pokazać Wam jak w łatwy i tani sposób przyrządzić zakwas na chleb bezglutenowy, który co prawda wymaga systematyczności przez 5 dni, ale zajmuje dosłownie 30 sekund każdego dnia 🙂

 

Składniki: ( na 1 dzień)


  • 3 łyżki mąki gryczanej białej
  • 4 łyżki wody filtrowanej

 

Przygotowanie:


Do sterylnego słoika wsypujemy mąkę i zalewamy wodą, mieszamy. Czynność powtarzamy codziennie, najlepiej o tej samej porze. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Po 5 dniach zakwas będzie miał charakterystyczny lekko słodkawy zapach. Jest gotowy do wypieku 🙂

#chleb #zakwas #zakwas bezglutenowy #zakwas do chleba #mąka gryczana #wegański zakwas #wegańskie