Barszcz biały ani żurek nie mogą istnieć bez dobrego zakwasu. Ale czy to co możemy dostać w sklepach jest naprawdę dobrej jakości? Zawsze mam pewne wątpliwości co do tego, jeśli mam być szczera. Dlatego w tym roku postanowiłam przygotować własny zakwas, który jest dziecinnie prosty w przygotowaniu, wymaga jedynie codziennego mieszania wieczorem.
Ten przepis jest propozycją na bezglutenowy zakwas, moim zdaniem zdrowszą alternatywą dla tradycyjnego. Jest bezpieczny dla wszystkich więc jeśli ktoś z Waszego otoczenia choruje na celiakie, teraz z przyjemnością będzie w stanie skosztować Waszej zupy.

 

Składniki:


  • 5 czubatych łyżek mąki ryżowej
  • 5 łyżek mąki gryczanej białej ( mielimy 3 łyżki kaszy gryczanej białej)
  • 3 ząbki czosnku
  • 9 ziaren ziela angielskiego
  • 1 l wody
  • 4 liście laurowe
  • 2 ziarna jałowca

 

Przygotowanie:


Do wysokiego słoika wsypujemy mąki, zalewamy letnią wodą i dodajemy obrany i pokrojony na połowę czosnek oraz przyprawy.
Mieszamy drewnianą łyżką. Zostawiamy na minimum 5 dni, codziennie mieszając zakwas ( najlepiej wieczorem).

#bezglutenu #wielkanoc #żurek #święta #zakwas #barszcz biały