Ostatnio sporo podróżuje dlatego w tym roku Święta Wielkanocne i owe kulinarne przygotowanie jakoś mi umknęły. Nie znaczy to jednak że nie rozmyślałam nad tym co by Wam zaprezentować. Wypadło na żurek- jedną z zup które chyba lubią wszyscy. Moja propozycja nawiązuje do tradycji jednak w lekki wiosenny sposób nadaje jej lekkości i nowego wymiaru. Oceńcie sami.

Składniki:


☀️ bulion:

❤️1,5 l wody filtrowanej
❤️1 zielona część pora
❤️2 marchewki
❤️1 pietruszka
❤️1/4 selera
❤️kawałek kapusty włoskiej
❤️1/2 dużej cebulki
❤️1/2 łyżeczki kolorowego pieprzu
❤️3 liście laurowe
❤️2 ziarenka ziela angielskiego
❤️2 łyżki soli himalajskiej

☀️ żurek
❤️1 butelka zakwasu na żurek
❤️1 łyżka octu jabłkowego
❤️sok z 1/2 limonki
❤️1/2 batata
❤️8 suszonych borowików
❤️1 kopiata łyżka chrzanu tartego
❤️2 ząbki czosnku
❤️1/2 cebuli
❤️1 łyżka majeranku
❤️180g tofu wędzonego
❤️3 łyżki sosu sojowego
❤️2 łyżki dymu w płynie
❤️1 łyżeczka papryki wędzonej
❤️1/2 łyżeczki pieprzu
❤️1 łyżeczka oleju kokosowego rafinowanego
❤️1 kopiata łyżka płatków drożdżowych

Przygotowanie:


☀️ bulion:
Cebulkę pieczemy w piekarniku przez 15 min lub do zrumienia.
Warzywa obieramy i kroimy na plasterki, wrzucamy do garnka z wodą i gotujemy dodając przyprawy. Dodajemy upieczoną cebulkę i gotujemy 6minut.
Po tym czasie warzywa odcedzamy, zostawiając czysty bulion.
☀️ żurek
Grzyby moczymy w czasie gdy gotuje się nam bulion.
Namoczone wyjmujemy i kroimy na plasterki, wrzucamy do czystego bulionu.
Cebulke kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Tofu kroimy w kostkę, wkładamy do miseczki i zalewamy sosem sojowym. Zostawiamy na 6minut.
Po tym czasie dodajemy tofu na patelnie z cebulkę. Obieramy i kroimy czosnek, wrzucamy na patelnie. Smażymy na małym ogniu przez 5-7minut tak by tofu zrobiła się brązowe.
Batata obieramy i kroimy w drobną kostę, dorzucamy do buliony i gotujemy do miękkości.
Następnie dodajemy podsmażone tofu z cebulką i zalewany zakwasem żurowym.
Dodajemy przyprawy, ocet, sok z limonki i dym. Mieszamy i na sam koniec dodajemy chrzan i płatki drożdżowe. W razie potrzeby dodać soli lub pieprzu.
Gotowe!

Smacznego!

GALERIA

IMG_7913

IMG_7914

#wielkanoc #żurek #zupy #święta